Image is not available
Image is not available

"Ik hoef geen adviseur die mooie woorden gebruikt. Doe maar iemand zonder fratsen:
kort op de bal en betrokken"

Harmen Vruwink, geitenhouder in Ambt Delden.

Image is not available
Image is not available

“Aan passie nooit gebrek bij
die jongens van GIJS.
Dat geeft mij meer arbeidsvreugde”

Michiel Wagenvoort, melkveehouder in Vorden.

Image is not available
Image is not available

"Ik wil iemand die snapt dat mijn
bedrijf uniek is: zorgt voor voer
op maat en een goede relatie"

Wim Berkhof, geitenhouder in Zwartebroek.

Image is not available
Image is not available

“Naast voeradvies, scherpt mijn accountmanager me
ook aan op ondernemerschap. Dat heb ik nodig
om voorop te kunnen blijven lopen.”

Erik Velthuis, melkveehouder in Voorst.

Image is not available
Image is not available

"Goeie kwaliteit en scherpe prijs,
maar nog belangrijker:
iemand met wie het klikt!"

Emiel Enneman, melkveehouder in Bathmen.

Image is not available
Image is not available

“Ik hoef geen mooi opgeschilderde
bulkwagen op mijn erf. Investeer liever
in beter voer dat past bij mijn bedrijf.”

Jan ten Hove, melkveehouder in Mariënheem.

Slider

Beter melken metGIJS

‘Hard voeren, zonder dat de geiten uit de bocht vliegen’

GIJS scoort onder geitenbedrijven met z’n unieke aanpak. “Hard voeren, zonder dat de geiten uit de bocht vliegen”, stellen Pieterjan Bakker en Jan van der Zee. Hoe ze dat doen? “Dat is het geheim van Azewijn”, zegt Jan. “Maar dat komen we graag uitleggen, als geitenhouders ons vragen.”

Jan van der Zee is verkoopleider Geiten, Pieterjan Bakker is stalnutritionist bij GIJS. Als voerleverancier is GIJS de laatste jaren landelijk hard gegroeid in de geiten. Begin 2012 ging GIJS van start met twee geitenklanten; inmiddels zijn het er ruim 50.

Dat succes is te danken aan de eigenzinnige aanpak van GIJS, stellen Jan en Pieterjan. Een van de belangrijke verschillen ten opzichte van andere voerfirma’s is dat GIJS werkt met stalnutritionisten. Pieterjan: “De specialist die in de stal komt, is ook degene die verstand heeft van rantsoenen en degene die de samenstelling van het krachtvoer kan aanpassen.”

Nog een verschil: bij de meeste mengvoerbedrijven kunnen geitenhouders alleen kiezen uit het standaard assortiment geitenbrok. GIJS levert naast vijf?verschillende soorten standaardbrok ook veel voer op maat, toegespitst op het individuele geitenbedrijf.

Smaak is daarbij heel belangrijk, benadrukt Pieterjan. ,,Geiten zijn uiterst kieskeurig. Een geit is geen grazer maar een knabbelaar. Die vreet alles overal tussenuit.”

De stalnutritionisten van GIJS weten welke grondstoffen geiten wel en niet lekker vinden. “Als we bijvoorbeeld een keer een partij raapzaadschroot hebben waarvan het vet iets ranzig is, dan kunnen we daar aanpassingen op doen.” Er zijn wel geur- en smaakstoffen waarmee je het eventueel zou kunnen verbloemen. “Maar als ze het dan gaan vreten en ‘t smaakt niet, dan laten ze het alsnog liggen”, weet de stalnutritionist.

 

“Geiten zijn binnen de herkauwers absoluut de meest uitdagende groep.”

 

De visie op geitenvoeding is bij GIJS wezenlijk anders dan bij collega-voerfirma’s, stelt Pieterjan. “Bij GIJS doe je er als geitenspecialist geen koeien naast. Dan gaan adviseurs die twee diergroepen toch met elkaar vergelijken. Maar een geit is geen kleine koe! De normering en de rantsoenbehoefte is bij geiten echt anders. Een geit kan bijvoorbeeld veel makkelijker celwanden verteren.”

‘Hard voeren kan altijd uit’
Bij geiten draait het volgens beide heren om ‘hard voeren, zonder dat de geiten uit de bocht vliegen’. “Hard voeren betekent een hogere melkproductie en dat kan áltijd uit”, zegt Jan. Bij GIJS weten ze dat geiten gevoelig zijn voor te snelle rantsoenen. Dan ligt het risico op de loer dat de geiten dun op de mest raken. Een geit die zelfs maar één dag aan de diarree is geweest, wordt qua productie nooit meer helemaal de oude. Jan: “Dat luistert nauw, en juist hierin onderscheiden wij ons. Wij kunnen melkgeiten op een veilige manier uitdagender voeren, zonder dat het mis gaat. Wij slagen erin om zo met het hele rantsoen de grens steeds verder te verleggen.”

Jan vertelt over een bedrijf dat jarenlang kampte met dunne mest. Diverse voerleveranciers waren er al over de vloer geweest; zelfs internationale deskundigen werden erbij gehaald. “Niks hielp. In januari 2018 zijn wij erbij gekomen. Vervolgens is de gemiddelde productie daar in een jaar tijd met 251 kilo melk gestegen, van 868 naar 1119 kilo per geit. En ze houden nu veel meer geiten in leven, want dunne mest betekent in veel gevallen ook uitval.

Hoge voeropname, lage kosten
Het streven van GIJS is: een zo hoog mogelijke voeropname tegen zo laag mogelijke kosten. Dit hangt nauw samen met de geitenstop die vrijwel alle provincies inmiddels hanteren. Als geitenhouders niet meer in aantallen mogen uitbreiden, moet de rendementsverbetering van binnen uit komen. Dus: meer kilo’s vet en eiwit per geit, en dat tegen de laagst mogelijke kostprijs.

Jan: ,,Onze 25 procent beste bedrijven zitten op 102,2 kilo vet en eiwit en 1.376 kilo meetmelk per geit per jaar. De doorsnee geitenhouder zit op 87 kilo vet en eiwit. Dat gemiddelde kan met onze aanpak zeker een kilo of vier omhoog, met minder voerkosten per kilo melk. Daar durf ik m’n hand wel voor in het vuur te steken.”

Mekkerhof uniek in de wereld
Nog iets unieks: GIJS heeft in Holten de beschikking over een eigen geitenonderzoekscentrum, de Mekkerhof. Op dit geitenbedrijf, eigendom van GIJS-directeur Erik Reefhuis, worden alle rantsoenen getest. Jan: “Wereldwijd is er geen ander bedrijf dat dergelijk onderzoek zo secuur kan doen, onder Nederlandse omstandigheden.” Voordat GIJS een experimentele voerstrategie in de markt zet, wordt die dus eerst uitgebreid getest op het eigen bedrijf van de directeur. Dat wekt vertrouwen, ervaren Jan en Pieterjan.

Nog een bijzonder kenmerk is de aanpak in de lammeropfok. Bij GIJS krijgen lammeren de eerste drie maanden een vrij grote hoeveelheid zetmeel gevoerd. Bij de vertering van zetmeel komt namelijk propionzuur vrij en dat is bepalend voor de ontwikkeling van het aantal penspapillen, legt Jan uit.

Ook voor duurmelkers heeft GIJS een eigen voedingsstrategie, die dwars tegen de gangbare visie op geitenvoeding in gaat. Jan: ,,Dat gaan we hier niet verklappen. Maar als geitenboeren ons uitnodigen, komen we dat graag uitleggen.”

Agenda

test evenement
01/01/70
test evenement 2
01/01/70
test evenement 3
01/01/70
test evenement 4
01/01/70