Image is not available
Image is not available

"Ik hoef geen adviseur die mooie woorden gebruikt. Doe maar iemand zonder fratsen:
kort op de bal en betrokken"

Harmen Vruwink, geitenhouder in Ambt Delden.

Image is not available
Image is not available

“Aan passie nooit gebrek bij
die jongens van GIJS.
Dat geeft mij meer arbeidsvreugde”

Michiel Wagenvoort, melkveehouder in Vorden.

Image is not available
Image is not available

"Ik wil iemand die snapt dat mijn
bedrijf uniek is: zorgt voor voer
op maat en een goede relatie"

Wim Berkhof, geitenhouder in Zwartebroek.

Image is not available
Image is not available

“Naast voeradvies, scherpt mijn accountmanager me
ook aan op ondernemerschap. Dat heb ik nodig
om voorop te kunnen blijven lopen.”

Erik Velthuis, melkveehouder in Voorst.

Image is not available
Image is not available

"Goeie kwaliteit en scherpe prijs,
maar nog belangrijker:
iemand met wie het klikt!"

Emiel Enneman, melkveehouder in Bathmen.

Image is not available
Image is not available

“Ik hoef geen mooi opgeschilderde
bulkwagen op mijn erf. Investeer liever
in beter voer dat past bij mijn bedrijf.”

Jan ten Hove, melkveehouder in Mariënheem.

Slider

GIJS Hittestress aanpak

Hittestress: voor veel geitenhouders een bekend fenomeen, maar er grip op krijgen lijkt soms lastig. Toch kun je het flink beperken als je weet wat je moet doen én wat je niet moet doen. Bij GIJS weten we daar alles van en willen jou daar graag meer over vertellen. We hebben onderzoek gedaan naar invloeden op hittestress bij melkgeiten. Een geit heeft namelijk eerder last van hittestress dan een rund. Bij melkgevende geiten uit zich dit als eerst in een daling van de gehaltes, daarna ook in de liters.

Een hete zomer zorgde ervoor dat er niet echt gepiekt werd. Hete dagen en warme nachten eind juli 2018 zorgde voor een productiedip, waardoor veel geitenhouders in het najaar minder hard konden melken. De top 25% uit GRIB molk zelfs 50kg meetmelk minder dan het jaar ervoor.

THI: dé maatstaaf voor hittestress. THI (Temperature Humidity Index) is een waarde dat temperatuur en luchtvochtigheid combineert in één getal. Dat getal geeft de mate van hittestress weer. De gemiddelde melkgeit krijgt last van hittestress bij een THI van 74. Vanaf dat moment zie je productiebelemmeringen. Een THI waarde <74 geeft minder kans op hittestress. Elke dag is er een andere THI waarde, omdat de temperatuur en luchtvochtigheid elke dag verschillend zijn. Daarnaast zijn er grote verschillen gedurende de dag! Gebruik de GIJS THI-waarde tabel om de exacte THI waarde te bepalen op elk moment van de dag. Handig!

Elk bedrijf heeft een eigen THI-grens. Heeft jou bedrijf een THI-grens >74, dan hebben jou geiten later last van hittestress, want jou bedrijfshittestress-grens ligt hoger. Scoort jou bedrijf <74, dan hebben jou geiten eerder last van hittestress en kun je extra maatregelen nemen om de THI-grens te verbeteren. Ontdek de mogelijkheden van een eigen bedrijfshittestress-grens bij een van onze stalnutritionisten.

Heb je wel eens nagedacht over hittestressmanagement op jouw bedrijf? Er zitten grote verschillen tussen productieniveaus, warmteproducties per dier, natuurlijk- of mechanisch geventileerde stallen, oppervlakte per geit en gangbare- of biologische melkgeiten. Breng samen met jou GIJS stalnutritionist de stal en bedrijfsvoering in beeld, waarmee je hittestress kunt beperken. Dat is belangrijk, want er zijn per jaar 40 dagen zware hittestress en zo’n 20 dagen zeer zware hittestress. Een korte periode zware hittestress kan zo 10% melk kosten en dat is enorm jammer als je weet dat er maatregelen te treffen zijn. Denk hierbij eens aan:

• Een geïsoleerd dak (geeft hogere melkproductie + meer kg vet & kg eiwit)
• Volop ventileren
• Elke week uitmesten
• Ventilator in de wachtruimte plaatsen
• Grotere temperatuurverschillen tussen dag en nacht hanteren zodat de stal ’s nachts afkoelt
• Klimaatcomputers meer ruimte geven om te koelen
• Verneveling toepassen
• Voer een pensbuffer: GIJS Pens Actief verstrekken voor een hogere voeropname
• Zorg voor vers water
• Voer op een koel moment van de dag
• Plan geen vaccinaties of bekappingen

Eén ventilator is géén ventilator
Met alle goede bedoelingen een ventilator aangeschaft en gaan alle geiten daar onder staan? Helaas is er nu nog veel hitteproductie op één plek in de stal en heb je niks bereikt. Als je extra ventilators gaat ophangen in je stal, hang er dan meerdere op zodat er luchtverplaatsing in de hele stal ontstaat. Daar hebben de geiten baad bij, waardoor ze de warmte ook kwijt kunnen raken.

Agenda

test evenement
01/01/70
test evenement 2
01/01/70
test evenement 3
01/01/70
test evenement 4
01/01/70